3η φάση παρακολούθησης 2013: 3 επισκέψεις

3η επίσκεψη (19-20 Οκτωβρίου 2013)

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος επισκέψεων πεδίου για το 2013 με έντονη επιστημονική παρουσία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τους συνεργαζόμενους φορείς. Συνολικά παραβρέθηκαν 43 μέλη της επιστημονικής ομάδας της Μελέτης και τεχνικό προσωπικό από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στην κωμόπολη του Βελεστίνου και ήταν ενεργός η συμπαράσταση της Διευθύντριας κας Φ. Σαρηγιάννη, της Γενικής Ιατρού κας Ι. Παγωνάρη, αλλά και άλλων υγειονομικών του Κέντρου Υγείας (Κ.Υ.) Βελεστίνου στην προετοιμασία και διεξαγωγή του προγράμματος. Αμέριστη είναι η υποστήριξη της Δημάρχου Ρήγα Φεραίου κας Ελένης Λαΐτσου, η οποία συζήτησε με τους ερευνητές ιατρούς και προσέφερε στο Βελεστίνο τα δυο δείπνα.

Το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου εξυπηρετήθηκαν με σειρά ιατρικών εξετάσεων 149 ηλικιωμένοι που επισκέφτηκαν το χώρο του Κ.Υ από το Βελεστίνο ή μετακινήθηκαν από την ευρύτερη περιοχή με μεταφορικό μέσο του Δήμου, ενώ πραγματοποιήθηκαν 12 κατ οίκον επισκέψεις με συμβολή του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι» σε όσους ήταν κλινήρεις.

Ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των κατοίκων, το πρόγραμμα εμπλούτισε τις παρεχόμενες υπηρεσίες για ορθοπεδική, γυναικολογική, δερματολογική και διατροφική εξέταση και έλεγχο της σύστασης σώματος, πέραν του ελέγχου γενικής υγείας και διαταραχών του ύπνου, καρδιολογικής, νευρολογικής, ψυχολογικής/ψυχιατρικής, οφθαλμολογικής και ΩΡΛ εξέτασης, που πραγματοποιούνται ήδη. Λόγω εποχικότητας, στην 3η επίσκεψη δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη συμπλήρωση των εμβολιασμών των ηλικιωμένων με έμφαση στον εμβολιασμό για γρίπη και πνευμονιόκοκκο. Τέλος, μετά από έγγραφη συγκατάθεση πραγματοποιήθηκε αιμοληψία, φυγοκέντριση και μεταφορά των δειγμάτων για αρχικούς προσδιορισμούς στη Θεσσαλονίκη.

Λειτούργησαν 15 ιατρεία διαφορετικών ανιχνευτικών δοκιμασιών και συμβουλευτικής και οι υγειονομικοί προσέφεραν αφιλοκερδώς τις εξειδικευμένες υπηρεσίες τους, δουλεύοντας αδιάκοπα για 12 ώρες το Σάββατο και 6 την Κυριακή. Οι κάτοικοι δένονται με το πρόγραμμα, παρακινούνται μεταξύ τους για την ανάγκη της πρόληψης, αισθάνονται ασφαλέστεροι που οι γιατροί του ΚΥ συνεπικουρούνται από το Πανεπιστήμιο, ενώ δεν έλειψαν οι συγκινητικές εκδηλώσεις ευγνωμοσύνης με προσφορές νόστιμης πίτας, γλυκών και τσίπουρου.

Ως συνήθως, τα ευρήματα των εξετάσεων κατεγράφησαν ηλεκτρονικά και μετά από την επιβεβαίωση των διαγνώσεων και συνολική επεξεργασία για κάθε εξετασθέντα είναι προσβάσιμα στους συνεργάτες θεράποντες ιατρούς από το Κ.Υ. ώστε να αποφασίζουν αν χρειάζονται περαιτέρω παραπομπές σε ειδικές υπηρεσίες, συμβουλευτική ή αλλαγή θεραπείας. Όσοι κάτοικοι δεν λάβουν ειδοποίηση γνωρίζουν ότι δεν προέκυψε από τις εξετάσεις που έγιναν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας.

Από τη συντονιστική ομάδα, ευχαριστούμε θερμά όσους προσφέρθηκαν εθελοντικά και με δικό τους κόστος να βρεθούν στο πλευρό της 3ης ηλικίας του Βελεστίνου.

Επικοινωνία

Η ηλεκτρονική  διεύθυνση του υπεύθυνου επικοινωνίας κάθε ομάδας και τα ονόματα όσων συμμετείχαν στην 3η επίσκεψη της 3ης φάσης της μελέτης είναι:

Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, ΕΚΠΑ:

Καθηγήτρια Ε. Πετρίδου (epetrid@med.uoa.gr)

Μ. Γεωργάκης, Ε. Καλογήρου, Ε. Κοντογεώργη, Ι. Μπινιάρης, Α. Παπαηλίου, Γ. Παπιγγιώτης και Ε. Στάση: συνεργάτες

Α. Αλεξόπουλος: υποδοχή, γραμματειακή/τεχνική υποστήριξη της ομάδας

Ν. Δεσύπρης, στατιστικός, υπεύθυνος του ηλεκτρονικού φακέλλου/αξιολόγησης

Α’ Καρδιολογική Κλινική (Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών):

Καθηγητής Χ. Στεφανάδης και Επιμελήτρια Α’ κα Χ. Χρυσοχόου (chrysohoou@usa.net), υπεύθυνοι της μελέτης ΙΚΑΡΙΑ

Ε. Κόκκου και Ε. Μπέη: συνεργάτιδες

Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΑ «ΕΛΠΙΣ»

Συντονιστής Διευθυντής, Α. Τρίκας (atrikas@otenet.gr)

Γ. Μπλαζάκης: συνεργάτης

Β’ Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ)

& Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ):

Καθηγητής Χαράλαμπος Παπαγεωργίου (cpapage@eginitio.uoa.gr)

Φ. Καψάλη, Γ. Μακρής, Ξ. Σταχτέα: συνεργάτες

Β’ Νευρολογική Κλινική (Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ):

Επ. Καθηγητής Σωκράτης Παπαγεωργίου (sokpapa@med.uoa.gr)

Ν. Ανδρωνάς, Ι. Μπεράτης, Σ. Φραγκιαδάκη: συνεργάτες

A΄ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική, ΓΝΑ Γεννηματάς:

Επ. Καθηγήτρια Mόσχου Μαριλίτα (moschosmarilita@yahoo.fr)

Ι. Μπέλλας, Π. Πανταζής, Ε. Χατζηράλλη: συνεργάτης

Β’ Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ)

Καθηγητής Ι. Γιωτάκης (jyiot@otenet.gr)

Α. Δελίδης, Ν. Παπαδημητρίου, Ι. Πλιούτας: συνεργάτες

Γ΄ Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική (Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ)

Καθηγητής Π. Παπαγγελόπουλος Παναγιώτης (pjp@hol.gr)

Ε. Μετάνια, Ν. Σταυρόπουλος: συνεργάτες

Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, Αρεταίειο Νοσοκομείο

Αν. Καθηγητής Βιτωράτος Νικόλαος  (nikolasvitoratos@yahoo.gr)

Χ. Γρηγοριάδης: συνεργάτης

Γ΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική ΕΚΠΑ (Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ)

Καθηγητής Δ. Κασσάνος (kassanos@otenet.gr)

Γ. Μπάσιος: συνεργάτης

Α΄ Δερματολογική Κλινική, Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός

Καθηγήτρια Χ. Αντωνίου (chantoniou@med.uoa.gr)

Φ. Μπαγιώργου και Α. Κουρής: συνεργάτες

Εργαστήριο Διαγνωστικής Κυτταρολογίας,  Αττικόν Νοσοκομείο

Καθηγητής Π. Καρακίτσος

Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης

Δρ. Δ. Κομνηνού (komninoud@gmail.com)

Ν. Διβάνογλου,  Χ. Τζωρτζάκη: συνεργάτες

Κέντρο Υγείας Βελεστίνου

Διευθύντρια Φ. Σαρηγιάννη (kyvelest@otenet.gr)

Ι. Παγωνάρη, Μ. Γκόντη, Π. Νέμτσα, Μ. Πράπα: συνεργάτες

Ειδικές ευχαριστίες εθελοντικής συμμετοχής στις ιατρούς: Π. Μπισκίνη (παιδίατρος), Ρ. Τσατοβίδου (νευρολόγος), Α. Τύμπα (αναισθησιολόγος) για τη συνδρομή τους στη λειτουργία των ιατρείων    

Η επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης

Ελένη Πετρίδου

 

2η επίσκεψη (17-19 Μαΐου 2013)

Mε την ενεργό συμπαράσταση στην προετοιμασία και διεξαγωγή του προγράμματος από τη Διευθύντρια κα Φ. Σαρηγιάννη, τη Γενική Ιατρό κα Ι. Παγωνάρη και το υγειονομικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας (Κ.Υ.) Βελεστίνου, πραγματοποιήθηκε η 2η επίσκεψη της 3ης φάσης της Velestino-study από 17 έως 19 Μαΐου 2013. 
Ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Κ.Υ. η νευρολόγος κα Σ. Μάτση πραγματοποίησε την Παρασκευή 17 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου ομιλία με θέμα «Μνήμη και τρόπος ζωής». Την εκδήλωση προλόγισε η κα Σαρηγιάννη ενώ η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου, που τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανάληψης παρόμοιων δράσεων υποστήριξης των περιφερικών ιατρικών μονάδων από πανεπιστημιακούς φορείς. 
Το Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαΐου εξυπηρετήθηκαν με σειρά ιατρικών εξετάσεων 67 ηλικιωμένοι που επισκέφτηκαν τον χώρο του Κ.Υ  και πραγματοποιήθηκαν 12 επισκέψεις κατ οίκον για κλινήρεις ασθενείς, που είχαν συμμετάσχει στην 1η (2000) και 2η (2005) φάση της VELESTINO-study. Οι ιατρικές ειδικότητες εξυπηρέτησαν επίσης όσους κατοίκους αισθάνθηκαν την ανάγκη να απευθυνθούν για αναζήτηση ιατρικής βοήθειας έστω και αν δεν ανήκαν στην περιοχή ευθύνης του Κ.Υ.
Ειδικότερα, με βάση τη διαθεσιμότητα χώρων στο Κ.Υ. προγραμματίστηκε εξέταση καρδιολογική, νευρολογική, ψυχολογική/ψυχιατρική, οφθαλμολογική, ΩΡΛ και γενικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων διατροφής, διαταραχών του ύπνου και δοκιμασιών ελέγχου της νοητικής λειτουργίας και της προσωπικότητας. Λειτούργησαν έντεκα ιατρεία διαφορετικών ανιχνευτικών δοκιμασιών που στελεχώθηκαν από 25 υγειονομικούς λειτουργούς και τεχνικό προσωπικό, οι οποίοι προσέφεραν αφιλοκερδώς τις εξειδικευμένες υπηρεσίες τους, δουλεύοντας αδιάκοπα περισσότερο από οκτάωρο. Ο συνολικός χρόνος εξέτασης του κάθε προσερχόμενου για το σύνολο των δοκιμασιών ήταν τουλάχιστον 5 ώρες. Οι κάτοικοι μας εξέπληξαν ευχάριστα με την ευγένεια, υπομονή και τη συνεργασιμότητα τους για ακόμη μια φορά, ενώ στο ενδιάμεσο της εξέτασης απολαύσαμε τις ωραίες πίτες που προσέφεραν η μητέρα της διοικητικής υπαλλήλου του ΚΥ Τζένης και η κα Ελένη.
Τα αποτελέσματα κατεγράφησαν ηλεκτρονικά και ήδη επιβεβαιώνονται οι διαγνώσεις μετά από συνολική επεξεργασία για κάθε εξετασθέντα και κοινοποιούνται στο Κ.Υ.  Με αυτό τον τρόπο συνεπικουρούνται από τις ειδικότητες οι θεράποντες γενικοί ιατροί του ΚΥ ώστε να αποφασίζουν αν χρειάζονται όσοι εξετάστηκαν περαιτέρω παραπομπή σε ειδικές υπηρεσίες, συμβουλευτική ή αλλαγή θεραπείας. Για τους κατοίκους, που δεν λαμβάνουν κάποια ειδοποίηση σημαίνει ότι δεν προέκυψε από τις εξετάσεις που έγιναν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας.

Ευχαριστούμε θερμά τους συνοδοιπόρους μας στο ωραίο αυτό ταξίδι προσφοράς και αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους του μόχθου και εκ των προτέρων τους δερματολόγους και γυναικολόγους που έχουν δηλώσει ότι θα συνταχθούν μαζί μας τις επόμενες επισκέψεις. Η 3η επίσκεψη προγραμματίζεται 18-20 Οκτωβρίου 2013.
Η ηλεκτρονική  διεύθυνση του υπεύθυνου επικοινωνίας κάθε ομάδας και τα ονόματα όσων συμμετείχαν στην 2η επίσκεψη της 3ης φάσης της μελέτης είναι:
Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, ΕΚΠΑ: 
Καθηγήτρια Ε. Πετρίδου (epetrid@med.uoa.gr
Α. Διαμαντάρας, Ι. Μπινιάρης, Γ. Παπιγγιώτης: συνεργάτες
Α. Αλεξόπουλος: υποδοχή, γραμματειακή/τεχνική υποστήριξη της ομάδας. 
Ν. Δεσύπρης, στατιστικός, υπεύθυνος του ηλεκτρονικού φακέλλου/αξιολόγησης. 
Α’ Καρδιολογική Κλινική (Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών): 
Καθηγητής Χ. Στεφανάδης και Επιμελήτρια Α’ κα Χ. Χρυσοχόου (chrysohoou@usa.net), υπεύθυνοι της μελέτης ΙΚΑΡΙΑ. 
Σ. Μάζαρης, Κ. Ζήσιμος, Ι. Κοτρογιάννης και Γ. Τρανταλής : συνεργάτες
Α’ Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών & Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ): 
Καθηγητής Χαράλαμπος Παπαγεωργίου (cpapage@eginitio.uoa.gr
Ξ. Σταχτέα, Φ. Καψάλη και Α. Γώγος: συνεργάτες 
Β’ Νευρολογική Κλινική (Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ): 
Επ. Καθηγητής Σωκράτης Παπαγεωργίου (sokpapa@med.uoa.gr)
Σ. Μάτση και Σ. Φραγκιαδάκη: συνεργάτες
Παν/κή Οφθαλµολογική Κλινική Νοσ. “Γεώργιος Γεννηµατάς”: 
Επ. Καθηγήτρια Mόσχου Μαριλίτα (moschosmarilita@yahoo.fr
Ε. Χατζηράλλη: συνεργάτης
Β’ Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών - Γ.Π.Ν. “Αττικόν”
Καθηγητής Ι. Γιωτάκης (jyiot@otenet.gr)
Συνεργάτες: Α. Δελίδης, Ν. Παπαδημητρίου και Φ. Δοκιανάκη.

Η επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης

Ελένη Πετρίδου

 

1η επίσκεψη (22-24 Φεβρουαρίου 2013)

Mε την ενεργό συμπαράσταση της Δημάρχου κας Ε.Λαϊτσιου και σε συνεργασία με τη Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Βελεστίνου κα Φ. Σαρηγιάννη και τους συνεργάτες της ξεκίνησε η 3η φάση παρακολούθησης της Velestino-study. Στις δυο μέρες της ιατρικής εξέτασης των ηλικιωμένων εξυπηρετήθηκαν περισσότεροι από 110 ηλικιωμένοι 65+ ετών, που είχαν συμμετάσχει στην 1η και 2η φάση της VELESTINO-study, ενώ αισθάνθηκαν την ανάγκη να απευθυνθούν για αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και άλλοι κάτοικοι που δεν ανήκαν στην περιοχή ευθύνης του ΚΥ.

Με βάση τη διαθεσιμότητα χώρων στο ΚΥ προγραμματίστηκε εξέταση καρδιολογική, νευρολογική, ψυχολογική/ψυχιατρική και γενικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων διαταραχών του ύπνου και δοκιμασιών ελέγχου της νοητικής λειτουργίας. Λειτούργησαν οκτώ ιατρεία διαφορετικών ανιχνευτικών δοκιμασιών που στελεχώθηκαν από 17 υγειονομικούς λειτουργούς και τεχνικό προσωπικό, οι οποίοι προσέφεραν αφιλοκερδώς τις εξειδικευμένες υπηρεσίες τους, δουλεύοντας αδιάκοπα 8πμ-6μμ την 1η και 9πμ-4μμ τη 2η μέρα. Ακουολογική και οφθαλμολογική εξέταση προγραμματίζονται για την 2η επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες.

Ο συνολικός χρόνος εξέτασης του κάθε προσερχόμενου για το σύνολο των δοκιμασιών ήταν τουλάχιστον 5 ώρες. Οι κάτοικοι μας εξέπληξαν ευχάριστα με την ευγένεια, υπομονή και τη συνεργασιμότητα τους ενώ στο ενδιάμεσο της εξέτασης απολαύσαμε τις ωραίες πίτες που προσέφεραν η μητέρα της διοικητικής υπαλλήλου του ΚΥ Τζένης και άλλες κυρίες.

Τα αποτελέσματα καταγράφησαν ηλεκτρονικά και επεξεργάζονται συνολικά για κάθε εξετασθέντα ώστε να σταλεί στο ΚΥ αναλυτική έκθεση για την περαιτέρω παρακολούθηση όσων εξετάστηκαν ή παραπομπή τους, εφόσον χρειάζεται, σε ειδικά ιατρεία. Όπως σημειώνει η υπεύθυνη της καρδιολογικής ομάδας κα Ε. Βενιέρη, “… από την αθρόα προσέλευση  φάνηκε πόσο ανάγκη είχε ο κόσμος να πει το πρόβλημά του, να εξεταστεί και να νιώσει γενικά την ιατρική φροντίδα,  ειδικά τώρα που η οικονομική στενότητα δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την επίσκεψη στο γιατρό.  Με την πρωτοβουλία σας να ενταχθούν στη μελέτη και καρδιολογικές παράμετροι, πέρα από την πολύτιμη συλλογή νέων δεδομένων, βοηθήσαμε να αναδειχθούν παθολογικά στοιχεία σε ανυποψίαστους ασθενείς και συμβάλαμε στην πρώιμη διάγνωση νόσων του καρδιαγγειακού συστήματος.  ….. εύχομαι να ολοκληρωθεί η μελέτη με μεγάλη επιτυχία και γιατί όχι να πάρουν σειρά και άλλες περιοχές στην Ελλάδα!”.

Ο κάθε εξεταζόμενος έχει τώρα την κάρτα συμμετοχής του στη μελέτη, που διευκολύνει τη συνέχιση της παρακολούθησης της υγείας του, την παραπομπή του από το ΚΥ στο υγειονομικό σύστημα και την εξυπηρέτηση του, αν το θελήσει, από τις Κλινικές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση του υπεύθυνου επικοινωνίας κάθε ομάδας και τα ονόματα όσων συμμετείχαν στην 1η επίσκεψη της 3ης φάσης της μελέτης είναι:

Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, ΕΚΠΑ: alalexop@med.uoa.gr

Καθηγήτρια Ε. Πετρίδου και οι συνεργάτες της Ε. Παπαθωμά, Θ. Μιχελάκος (τον ευχαριστούμε για φιλοξενία συναδέλφων στο σπίτι του στο Βόλο), Α. Διαμαντάρας συνεπικουρούμενοι από την Επιμελήτρια Α του ΚΥ Ι. Παγωνάρη. Η κοινωνική ψυχολόγος κα Π. Γερακοπούλου θα κάνει τηλεφωνικές συνεντεύξεις μετά από επιλογή 5 κατοίκων για αντιλήψεις, στάσεις και συμπεριφορές σε θέματα υγείας.

Στη γραμματειακή/τεχνική υποστήριξη ο Α. Αλεξόπουλος και ο στατιστικός Ν. Δεσύπρης που έχει αναλάβει τη συνολική αξιολόγηση των εξετάσεων.

Α’ Καρδιολογική Κλινική (Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών): erifiliven@hotmail.com

Οι συνεργάτες του Καθηγητή Χ. Στεφανάδη και της κας Χ. Χρυσοχόου (υπεύθυνοι της μελέτης ΙΚΑΡΙΑ) Ε. Βενιέρη, Μ. Καριόρη και Ε. Κόκκου.

Α’ Ψυχιατρική Κλινική (Αιγινήτειο Νοσοκομείο), ΕΚΠΑ - Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ): cpapage@eginitio.uoa.gr

Καθηγητής Χ. Παπαγεωργίου και οι συνεργάτες του Ξ. Σταχτέα, Φ. Καψάλη και Α. Γώγος.

Β’ Νευρολογική Κλινική (Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ): sokpapa@med.uoa.gr

Οι συνεργάτες του Επ. Καθηγητή Σ. Παπαγεωργίου, Σ. Μάτση και Σ. Φραγκιαδάκη.

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: d.b.panagiotakos@usa.net

Οι συνεργάτες του Αν. Καθηγητή Δ. Παναγιωτάκου, Σ. Τυροβολάς και Μ. Μορένα.

Ευχαριστούμε θερμά τους συνοδοιπόρους μας στο ωραίο αυτό ταξίδι προσφοράς και αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους του μόχθου και εκ των προτέρων όσους έχουν δηλώσει ότι θα συνταχθούν μαζί μας τις επόμενες επισκέψεις

Η επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης

Ελένη Πετρίδου